ZÂMBETUL TĂU ARE NEVOIE DE MICI ÎMBUNĂTĂȚIRI?

Întreabă-ne dacă coroanele sau punțile dentare sunt o soluție pentru tine.

PROGRAMEAZĂ-TE
Coroane și Punți Dentare de la CrinaDent, dentist Cluj-Napoca

Ce sunt Coroanele și Punțile Dentare?

Coroanele dentare sunt lucrări realizate în laboratorul de tehnică dentară care au ca și scop refacerea integrității coroanei dintelui dar și refacerea funcției de masticație și a celei estetice.

Puntea dentară este, de asemenea, o lucrare realizată în laboratorul de tehnică dentară, care, însă, se folosește pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă.

Ce feluri de Coroane și Punți dentare exista?

Atât coroanele, cât și punțile, pot fi realizate din mai multe tipuri de material și anume:

 • Coroana/puntea ceramică pe suport metalic îmbină rezistența metalului cu estetica ceramicii, cu ajutorul acestui tip de lucrare putându-se obține o estetică satisfăcătoare. Are însa și o serie de dezavantaje:
  • Dacă dinții naturali restanți ai pacientului prezintă translucidități, sau transparențe, acestea sunt aproape imposibil de obținut cu ajutorul coroanelor metalo-ceramice, întrucât metalul nu permite trecerea luminii
  • În timp, stând într-un mediu permanent umed, metalul se oxidează. Datorită acestui fapt și retracției gingivale care poate să apăra în timp pe zonele cu restaurări dentare, apare lizereul gingival (o dungă subțire, neagră, vizibilă la nivelul gingiei )
  • Aliajul utilizat poate produce alergii la unii pacienți. De asemenea dacă restaurările sunt extinse, poate să apară un gust metalic. Din cauza acestor neajunsuri, coroanele metalo ceramice sunt indicate, în special, pe zona laterală.
 • Coroana /puntea ceramică pe suport de zirconiu. Zirconiu spre deosebire de metal are, pe lângă rezistența foarte mare, și calități estetice. Acest tip de restaurări protetice satisfac cerintele estetice ale pacientului avand, în plus, și o serie de alte avantaje și anume:
 • Sunt complet biocompatibile, nu există pacienți alergici la zirconiu
  • Nu își modifică culoarea în timp
  • Nu apare gust metalic
  • Se realizează prin metoda CAD-CAM (computer assisted design/computer assisted manufacturing), acest program permițând o reproducere cât mai fidelă a preparației dintelui de catre medic în laboratorul dentar.

Indicația acestui tip de lucrări este atât pe zona laterală cât și pe zona frontală

 • Coroanele din ceramică presată E-max. sunt coroane realizate din ceramică fără suport de metal sau zirconiu, având rezistență mare la fracturare și o estetică deosebită. Aspectul acestor coroane este foarte similar cu cel al dinților naturali , inclusiv a celor translucizi.
  • Prezintă aceleași avantaje ca și a coroanelor ceramice pe suport de zirconiu doar că au calități estetice superioare, deoarece au aspect foarte asemănător cu smalțul dentar.

Indicația lor este pe zona frontala și doar ca și coroane solo (nu în punți).

Cine are nevoie de Coroane sau Punți dentare?

Pacientii care prezinta unul sau mai multi dinti lipsa si a caror situatie clinica (lipsa de os, diabet, osteoporoza) sau financiara nu permite inserarea unui implant, pot beneficia de punti dentare. Coroanele sunt indicate in cazul dintilor devitali (fara nerv), pentru a creste rezistenta acestora, sau pe dinti colorati, pentru a imbunatati zambetul pacientului.

Ce avantaje îți aduce o coroană sau punte dentară?

 • Zâmbetul va fi resturat și vei putea să zâmbești din nou cu toată gura fără frică ci cu încredere!
 • Nu vei mai avea probleme cu alimentele ce necesită mai mult efort pentru a fi masticate
 • NU vei mai avea nevoie de scobitori

Sună acum pentru o programare! 0740224935

Programează-te

Întrebări frecvente despre coroane și punți dentare

Răspundem întrebărilor tale despre coroane și punți dentare. Citește mai departe răspunsul la cele mai populare întrebări despre coroane și punți dentare.

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt proteze dentare fixe care se aplică pe dinții existenți pentru a le restabili forma, dimensiunea și funcția.

Când este necesară o coroană dentară?

O coroană dentară poate fi necesară în cazul în care un dinte este deteriorat sau fracturat, a suferit o carie mare sau a fost tratat prin canalul radicular. De asemenea, coroanele dentare sunt utilizate pentru a proteja dinții slabi sau pentru a îmbunătăți aspectul danturii.

Cum se aplică o coroană dentară?

În general, aplicarea unei coroane dentare necesită două vizite la dentist. În prima vizită, dentistul va pregăti dinte pentru coroană, va lua o amprentă a acestuia și va aplica o coroană temporară. În a doua vizită, coroana permanentă va fi aplicată pe dinte, după ce a fost realizată în laborator.

Ce materiale se utilizează pentru coroane dentare?

Materialele comune utilizate pentru coroane dentare includ porțelan, ceramică, zirconiu și metal (cum ar fi aliajele de nichel-crom sau aur).

Ce sunt punțile dentare?

Punțile dentare sunt proteze dentare fixe care sunt utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Acestea sunt susținute de dinții existenți sau de implanturile dentare.

Când este necesară o punte dentară?

O punte dentară poate fi necesară atunci când unul sau mai mulți dinți lipsă împiedică capacitatea de a mesteca eficient, cauzează probleme de vorbire sau afectează aspectul estetic al danturii.

Cum se aplică o punte dentară?

Aplicarea unei punți dentare implică pregătirea dinților existenți care vor susține puntea și luarea unei amprente a acestora. Puntea este apoi realizată în laborator și aplicată într-o a doua vizită la dentist.

Ce materiale se utilizează pentru punțile dentare?

Materialele comune utilizate pentru punțile dentare includ porțelan, ceramică și zirconiu.

Cât timp durează coroanele și punțile dentare?

Coroanele și punțile dentare pot dura între 5 și 15 ani sau chiar mai mult, în funcție de calitatea materialelor utilizate, îngrijirea dentară și obiceiurile alimentare ale pacientului.

Cum pot îngriji coroanele și punțile dentare?

Periajul regulat: Spală-ți dinții de două ori pe zi cu o periuță de dinți moale sau medie și pastă de dinți non-abrazivă. Periajul trebuie să fie delicat în zona coroanelor și punților dentare, pentru a nu le deteriora.

Folosirea atei dentare: Folosește ată dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a curăța zona dintre coroane și punți. Dacă ai dificultăți în utilizarea acesteia, poți utiliza și un irigator oral.

Vizitele regulate la dentist: Vizitează medicul stomatolog cel puțin o dată la șase luni pentru o curățare profesională și o evaluare a stării coroanelor și punților dentare.

Evitarea alimentelor tari: Evită alimentele tari, cum ar fi nucile și gheața, care pot cauza fisuri sau crăpături la nivelul coroanelor și punților dentare.

Protecția în timpul sporturilor: Dacă practici un sport care implică contact fizic, poartă o protecție dentară pentru a evita eventualele leziuni la nivelul coroanelor și punților dentare.

Evitarea obiceiurilor dăunătoare: Renunță la obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool, care pot afecta sănătatea generală a dinților și a coroanelor și punților dentare.

Ai nevoie de o coroană sau punte dentară?

Beneficiază de un dinte nou, rezistent și frumos!

Programează-te chiar acum la clinica stomatologică CrinaDent pentru o consultație și află dacă coroanele dentare, sau punțile dentare te pot ajuta să-ți transformi zâmbetul.

Oferte Stomatologice pentru Companii Cluj

Când și unde ne găsești

Îți stăm la dispoziție pentru toate serviciile de stomatologie în regim normal sau de urgență.
Serviciile de stomatologie în regim de urgență sunt non stop, și în funcție de situație evaluăm și vă ajutăm să găsiți cea mai bună soluție
Telefon urgențe: +40 740 224 935

Adresa
Str. Craiova nr. 2-4, Cluj-Napoca
Telefon/
WhatsApp

Sună pentru urgențe: +40 740 224 935

Programări: +40 740 224 935

Sau scrie în Whatsapp: +40 740 224 935

Email

Ne poți contacta și prin e-mail: contact@crinadent.ro